Olej rzepakowy rafinowany jest otrzymywany z oleju surowego własnej produkcji, pozyskanego wyłącznie metodami tradycyjnymi, bez użycia jakichkolwiek rozpuszczalników.
Rafinacja oleju surowego ma na celu poprawę jego wartości smakowych i zapachowych, a także zwiększa jego stabilność i trwałość.
Rafinacja polega na czterech głównych procesach:
- odśluzowaniu (odszlamowaniu),
- odkwaszaniu (neutralizacji),
- odbarwianiu (bieleniu),
- odwanianiu (dezodoryzacji).
Cały proces przeprowadzany jest w oparciu o tradycyjne technologie.
Olej rzepakowy rafinowany jest naturalnym źródłem kwasów OMEGA-3, a także zawiera witaminę E i K. Biorąc pod uwagę właściwości zdrowotne, idealnie nadaje się do spożycia na zimno jak i na gorąco. Często nazywany jest „oliwą północy”.
Ze względu na skład oleju rzepakowego oraz wysoki punkt dymienia, jest olejem rekomendowanym do smażenia w wysokich temperaturach.